Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (2)



Η δύναμη του ερωτικού στοιχείου και η εμφάνισή του σε λογοτεχνικά κείμενα
Ο  έρωτας και η αγάπη αποτέλεσαν  και συνεχίζουν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη και πηγή έμπνευσης για πολλούς ποιητές και πεζογράφους.
Ο έρωτας  είναι η φλόγα, η δύναμη, το πάθος ενώ η αγάπη είναι το αποτέλεσμα του έρωτα και μπορεί να παρομοιαστεί με  τη γλυκιά γεύση του μελιού στο στόμα, με την απόλυτη ευτυχία.
Μέσα από πολλά εμπόδια τα δύο αυτά συναισθήματα γίνονται ένα και καταλήγουν σε κάτι πολύ δυνατό.  Όταν όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση έρχεται ο όλεθρος , η καταστροφή, ο θάνατος
Ο έρωτας στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου  <<Ερωτόκριτος>> εμφανίζεται ως πανίσχυρη δύναμη.  Αρματωμένος με τόξο ,βέλη, ξίφος, φτερωτός και γυμνός. Το  θέμα λοιπόν του έργου είναι ο περιπετειώδης έρωτας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας. Η Αρετούσα είναι μία κοπέλα όμορφη , ευγενική και συνετή. Όλες οι χάρες και οι αρετές της την κάνουν  να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες κοπέλες και να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για τους άλλους. Από την άλλη και ο Ερωτόκριτος  έχει όλα τα προτερήματα του κόσμου και παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει πολύ μυαλό.
Μέσα στο ποίημα περιγράφεται ο έρωτας των δύο νέων, ο οποίος περνάει μέσα από πολλά στάδια και πολλές πολλές δυσκολίες για να φτάσει στην απόλυτη ολοκλήρωση. Όλα ξεκινούν από την επιθυμία που ριζώνει μέσα στις καρδιές των δύο νέων και μέσα από τα εμπόδια που βάζουν οι οικογένειες και τις διάφορες κακουχίες σιγά σιγά ο έρωτας μεγαλώνει και γίνεται βαθιά αγάπη , η οποία οδηγεί σε έναν ευτυχισμένο  γάμο.

Στο έργο Έρωτος Αποτελέσματα έχουμε το καρδιοχτύπι των δύο νέων, της Ελενίτσας και του Γιωργάκη , οι οποίοι φοβούνται να φανερώσουν όλα όσα αισθάνονται γιατί ίσως δεν υπάρξει ανταπόκριση. Εδώ όμως ο έρωτας των δύο νέων έχει την τύχη με το μέρος του, αφού οι γονείς τους θέλουν να ενώσουν τις οικογένειες τους κι έτσι χωρίς εμπόδια οδηγούνται σε έναν ευτυχισμένο γάμο.

Στο ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη  ‘’ Κοντά σου’’ η ποιήτρια μιλάει για μια αγάπη βαθιά ριζωμένη που όλα τα άσχημα τα κάνει να φαίνονται όμορφα  όπως για παράδειγμα η μοναξιά ,οι άγριοι άνεμοι , η σιγαλιά , η λύπη. Η αγάπη που υπάρχει σε αυτό το ποίημα δεν οδηγεί στο γάμο, διότι δεν υπάρχει η φλόγα του έρωτα και η ίδια επιθυμία και από τις δύο πλευρές ( αν αναλογιστούμε ότι η Μαρία Πολυδούρη αντλούσε την έμπνευση της από τον έρωτα που ένιωθε για τον Κώστα Καρυωτάκη και δεν έβρισκε ανταπόκριση).

Στο ποίημα ’’Μόνο γιατί με αγάπησες΄΄ θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ποιήτρια αναφέρεται σε έναν αρρωστημένο έρωτα ή σε μια αγάπη που δεν βρίσκει ανταπόκριση. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια τεράστια υπερβολή στη γέννηση αυτής της αγάπης αν δούμε με προσοχή τους στίχους του ποιήματος : << Mόνο γιατί με αγάπησες γεννήθηκα >>, <<Μόνο γιατί όπως πέρναγα με καμάρωσες>>, << Μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου μια νύχτα και με φίλησες στο στόμα>> κλπ.  Βλέπουμε λοιπόν να συνδέει ότι καλό της έχει συμβεί και να λέει ότι τραγουδάει εξαιτίας της ελάχιστης επαφής που είχε με αυτόν τον άντρα.  Και εδώ όμως η αγάπη αυτή δεν οδηγεί στο γάμο και σε μια γενικότερα ευτυχισμένη κατάληξη.
 Το ερωτικό στοιχείο στη Πολυδούρη
  Τα ποιήματα της Πολυδούρη μοιάζουν με σελίδες ημερολογίου ή με ερωτικές επιστολές που έχουν συγκεκριμένο δέκτη. Μέσα από τα ποιήματα της παρουσιάζει τα έντονα συναισθήματα της  και τις αλλαγές που ζει λόγω του έντονου έρωτα που αισθάνεται για τον αγαπημένο της . Έτσι λοιπόν τα ποιήματα της  είναι γεμάτα ευαισθησία και έντονο λυρισμό. Πηγή έμπνευσης για τα ποιήματα της είναι η αγάπη και στόχος αυτών τον ποιημάτων είναι να δείξει προς τα έξω  αυτά τα οποία νιώθει , όπως  επίσης  θέλει να παρουσιάσει το πόσο  γεμάτη νιώθει επειδή κάποτε αγαπήθηκε .Η αγάπη στην οποία αναφέρεται είναι η  ερωτική  και μέσα από τα έργα βλέπουμε επίσης την γυναικεία  ευαισθησία και το αίσθημα γαλήνης που πλημμυρίζει την ποιήτρια .

Σελίδα ημερολογίου με τις σκέψεις της Αρετούσας Και του Ερωτόκριτου
ΑΡΕΤΟΥΣΑ
Αγαπητό ημερολόγιο,
   Άλλη μια  μέρα μακριά από τον Ερωτόκριτο μου φαίνεται σαν μαρτύριο που δεν μπορώ να τον δω . Κανένας δεν καταλαβαίνει τον πόνο και την αγάπη που τρέφω γι ΄ αυτόν. Όλα τα συναισθήματα μου δεν περιγράφονται με λέξεις ούτε με λόγια . Είναι ο έρωτας της ζωής  μου όμως κανείς δεν υπολογίζει τα συναισθήματα μου . Θέλουν να με παντρέψουν με άλλον , αλλά που θα βρω άλλη αγάπη να του δώσω όταν την έχω δώσει όλη στον αγαπημένο μου .  
ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
Αγαπητό  ημερολόγιο
Μου λείπει η γλυκιά  της  η ματιά το βλέμμα της που καλοσύνη και  αγνότητα βγάζει  και η φωνή  της σαν μελώδια τριγυρίζει στο κεφάλι μου . Την σκέφτομαι  μέρα νύχτα και περιμένω για μια της αγκαλιά . Λίγα  λεπτά μαζί της δεν είναι αρκετά παρόλο που όλη  τη μέρα η σκέψη της  είναι  κοντά μου . Αν αγαπήσει   ή παντρευτεί   τελικά  κάποιον  άλλο θα τρελαθώ δεν μπορώ να σκεφτώ τι θ α απογίνω χωρίς την αγάπη της . Αυτό  όμως  δεν  θα το αφήσω έτσι  και θα τα καταφέρουμε να γκρεμίσουμε όλα τα εμπόδια που μας βάζουν και μια μέρα θα είμαστε μαζί…
Φράσεις που μιλούν για τον έρωτα στα έργα που μας έχουν δοθεί είναι οι εξής:

 ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ
Κοντά σου δεν αχούν άγρια οι άνεμοι
Κοντά σου είναι η γαλήνη και το φώς
Κοντά σου η σιγαλιά σαν γέλιο μοιάζει
Κοντά σου η θλίψη
Κοντά σου όλα γλυκά και όλα σαν χνούδι  
ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗΣΕΣ
Δεν  τραγουδώ  μόνο γιατί με αγάπησες
Με φίλησες στο στόμα
Μόνο γιατί με αγάπησες γεννήθηκα
Μονάχα για την διαλεχτήν αγάπη σου
ΕΡΩΤΟΣ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Άρχισε να αισθάνεται τον έρωτα και  μια στενοχώρια τόσο μεγάλη  
Ήταν όλη την μέρα εις τας φαντασίας του έρωτος
Να απολαύσει εκείνον ο οποίος ,της  προξενούσε τόσο γλυκία σύγχυση
Αχ ! Πως δεν ήθελα στέρξει , τον οποίο τόσο πολύ αγ… και δια τον οποίον λαχτ.. και λέγοντας αυτά έλαβε το πρόσωπό της μια ηδονική και  χαροποιά μεταβολή και δεν εφαίνετο   πλέον κατηφές και λυπηρό . 
 Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Μα έχει κάτι μάτια η άλλη .
Μες  τη καρδιά μπήγαιτε  τση .
Χαμογελώντας ο ένας  τ ΄ άλλον .
Σκίσε μου τη καρδιά μέσα θα βρείς τη Ρήνη σου .
Την αγαπάω από  κείνο το βράδυ τα μάτια της με κάψανε. 
ΣΑΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
Τη φωτιά που καίγομαι .
Τα μάγια ειν ΄ θέλγητρα οπόχει το κορμί σου.
Οι  χάρες αναπαύονται πάνω στη θωριά  σου.
Δεν έχει τ΄ αχείλι σου βαφή και κοκκινάδα.
Στα δυο σου μάτια τα γλυκά ο έρωτας φωλιάζει .

Η γυναικεία μορφή στον Ιωάννη Βηλαρά
Στο ποίημα σαν πεταλούδα στη φωτιά ο Ιωάννης Βηλαράς  παρουσιάζει τη γυναικεία μορφή από μια συναισθηματική πλευρά . Το κύριο θέμα του ποιήματος είναι ο θαυμασμός και η εξιδανίκευση της ομορφιάς  της γυναίκας  ο ποιητής  μένει  έκθαμβος από την τελειότητα της . Παρουσιάζει έντονα το κάθε εκατοστό του όμορφου κορμιού της . Δίνεται μεγάλη έμφαση στα τέλεια χαρακτηριστικά της και  ο  ποιητής την θαυμάζει  μαγεμένος . Εμφανίζεται η έλξη και η μαγεία που ασκεί η γυναίκα πάνω στον άνδρα και εδώ η ομορφιά της παρουσιάζεται σαν προίκα . Το όλο ποίημα είναι ένας ύμνος στη γυναίκα που φαντάζεται ο κάθε άνδρας , παρόλα αυτά όμως δεν υπάρχει μέσα σε αυτό καμία υπερβολή.

Φράσεις που έχουν ειπωθεί  γενικά  για τον έρωτα
Ο έρωτας …
Όνομα ουσιαστικόν
 πολύ ουσιαστικόν
Ενικού αριθμού…
Γένους ούτε θηλυκού
ούτε αρσενικού
γένους  ανυπεράσπιστου .
Πληθυντικός αριθμός…
Οι ανυπεράσπιστοι  έρωτες
(Κική Δημουλά)

Η βαρύτητα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη  για τους ανθρώπους που πέφτουν στον έρωτα . ( Αϊνστάιν)

Στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται.  (Νίτσε)

Ο έρωτας αποτελεί σοβαρή πνευματική ασθένεια. (Πλάτων)

Έρως  ανίκατε μάχαν. (Σοφοκλής)

Αυτοί που δείχνουν τον έρωτά τους δεν αγαπούν πραγματικά. Η πορεία του έρωτα δεν είναι ποτέ ομαλή. Ο έρωτας  είναι οικείος . Ο έρωτας είναι  διαβολικός .  Δεν  υπάρχει  πιο διαβολικός άγγελος από τον έρωτα. ( William Shakespeare)

Αν για το κάψιμο κι ενός ακόμη αχυρώνα είναι απαραίτητο τουλάχιστον  ένα  σπίρτο , γι α την πυρκαγιά  μιας  ή  δύο  καρδιών  φτάνει  και  μια  μόνο  ματιά. (Βίκτωρ Ουγκώ)

<< Σ’ αγαπώ όχι για αυτό που  είσαι , αλλά για αυτό  που είμαι εγώ όταν είμαι μαζί σου>>.  (Roy Croft)

H ζωή μας έμαθε ότι αγάπη είναι να κοιτάζει ο ένας τον άλλον , αλλά να  κοιτάζουν και  οι δύο  προς  την  ίδια  κατεύθυνση.  ( Antoine de  Saint Exypery)    

ΓΙΑΝΟΥΛΛΑΤΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου