Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΩΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ (1)




Αφού διαβάσετε την Ιθάκη και της Νέους της Σιδώνος 400 μ. Χ  να βρείτε στοιχεία που διαφοροποιούν τα ποιήματα του Καβάφη από τη παραδοσιακή ποίηση και να αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίστηκε πρόδρομος του μοντερνισμού.


ΙΘΑΚΗ/ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΣΙΔΩΝΟΣ 4ΟΟ μ. Χ

Και τα δυο ποιήματα διαφοροποιούνται πολύ από την παραδοσιακή ποίηση. Τόσο ως προς το θέμα αλλά και τη μορφή και το στίχο. Σκοπός του δεν είναι να περιγράψουν τη φύση ή τον εξωτερικό κόσμο αλλά να περάσουν τα συναισθήματα του ποιητή. Για αυτό και στην Ιθάκη βλέπουμε τις συμβουλές που δίνει ένας ώριμος Καβάφης ενώ στους νέους της Σιδώνος δηλώνεται έμμεσα η άποψη του για τη καταστροφή του πολιτισμού αυτού.
Και τα δυο ποιήματα είναι γεμάτα από σχήματα λόγου με κυρίαρχες τις εικόνες. Βέβαια στην Ιθάκη πέρα από τις πολλές εικόνες έχουμε και χρήση συμβόλων. Οι λέξεις αποκτούν άλλο νόημα από το καθημερινό και χρησιμοποιούνται για να περάσουν στον αναγνώστη τα μηνύματα του ποιητή.
Η γλώσσα και στα δύο ποιήματα είναι καθημερινή, δημοτική με μερικά στοιχεία καθαρεύουσας. Υπάρχει πεζολογία ενώ στο δεύτερο ποίημα βρίσκουμε και διάλογο.
Στη μορφή τα ποιήματα διαφοροποιούνται εντελώς από τα παραδοσιακά ποιήματα. Ο στίχος είναι ελεύθερος και υπάρχει έλλειψη μέτρου και ομοιοκαταληξίας.
Για όλα αυτά λοιπόν ο Καβάφης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόδρομος του μοντερνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου