Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ - ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (1)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ-ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΚΕΙΜΕΝΑ: Της νύφης που κακοπάθησε
Ερωτόκριτος (ήρθεν η ώρα και ο καιρός)

-Να κατασκευάσετε έναν πίνακα με τα χαρακτηριστικά της δημοτικής ποίησης και της κρητικής λογοτεχνίας αφού συμβουλευτείτε το διαδίκτυο και τη γραμματολογία του Λ. Πολίτη.


Χαρακτηριστικά δημοτικής ποίησης:

-Λόγος απλός

-Ο ποιητής του δημοτικού δεν εκφράζει προσωπικά συναισθήματα αλλά συλλογικές συναισθηματικές καταστάσεις της κοινότητας.

-Υπάρχει ομοιοκαταληξία, προσωποποιήσεις (τα άψυχα συμπεριφέρονται ως ανθρώπινες οντότητες), χρήση συμβολικών αριθμών

-Υπάρχουν σχήματα λόγου (υπερβολές, αντιθέσεις, μεταφορές, επαναλήψεις)  και άστοχα ερωτήματα

-Ιαμβικός στίχος δεκαπεντασύλλαβος που χωρίζεται σε δυο ημιστίχια. Στο ιαμβικό μέτρο χωρίζουμε ανά δυο συλλαβές από τις οποίες τονίζεται η δεύτερη.
   

     Κρητική Λογοτεχνία:  Ηρωική αντίληψη της ζωής. Τα συναισθήματα του χρέους προς την πατρίδα ,θρησκεία, οικογένεια, αγάπη για την πατρίδα. Εξιδανίκευση έρωτα και γυναίκας. Το ιπποτικό πνεύμα που μπορεί να οριστεί γενικά ως χρέος του ανθρώπου προς τον εαυτό του.


-Να αναφερθείτε στα χαρακτηριστικά (θεματικά και μορφικά) των παραπάνω ποιημάτων, τα οποία θεωρείτε ότι μας οδηγούν να τα κατατάξουμε στην παραδοσιακή ποίηση.

Παραδοσιακή ποίηση
Θέμα παραλογής: η αποστροφή-μεταβολή της τύχης

Το δημοτικό τραγούδι αυτό συγκεντρώνει ορισμένα χαρακτηριστικά που μας οδηγούν να το κατατάξουμε στην παραδοσιακή ποίηση. Πρώτον στο δημοτικό τραγούδι αυτό εντοπίζουμε το θέμα άμεσα και ο τίτλος του μας δηλώνει το περιεχόμενο . Υπάρχει  στίξη κανονική αλλά και ποιητικό λεξιλόγιο. Επίσης διακρίνεται από έναν  έντονο λυρισμό και περιέχει ιδιαίτερα ποιητικές εικόνες σε όλη του την έκταση. Όσον αφορά την ανάπτυξη του θέματος υπάρχει λογική και νοηματική αλληλουχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου